Trias - začiatky dinosaurov (6.)

konečne dinosaury! - predsa len ešte čosi o krokodílích strýkoch – grizzlyovia, levy a vlky vrchného triasu – namiesto rozlúčky dvojka z Brazílie


Po boku zmienených hojných bylinožravcov sa vyskytovali prvé dinosaury. Nachádzame ich nielen v ischigualastskom súvrství, ale aj v blízkych brazílskych náleziskách, ktoré sú zrejme približne rovnakého veku.

Paleontológia ako prvé objavili pozostatky trojmetrového dravca herrerasaura a približne metrového všežravého eoraptora s dvomi typmi zubov. Tieto na zadných končatinách behajúce zvieratá, s krátkymi prednými končatinami a v pomerne k telu veľkou hlavou vyzbrojenou ostrými zubami, pripomínali neskoršie dravé dinosaury zo skupiny Theropoda. Kvôli zmesi primitívnych a pokročilých znakov na ich kostre však dlho nebolo jasné, či už ide o skutočné dinosaury, alebo len o blízkych príbuzných dinosaurích predkov. Po dekádach dohadov a rôznych štúdií sa dnes predpokladá, že ide o primitívne plazopanvé dinosaury (Saurischia). Také primitívne, že sa od vývojovej vetvy saurischianov oddelili ešte pred jej rozštiepením na dravé teropody a bylinožravé dlhými krkmi charaktarestické sauropodomorfy.

Herrerasaurus a Eoraptor svojho času neboli top predátormi. Hrôzu vzbudzujúci rauisuchian Saurosuchus, dlhý až do sedem metrov a v kohútiku vyše dvoch metrov vysoký, ten zdanlivo neohrozene stál na vrchole potravinovej pyramídy. Vyzeral ako dlhonohý krokodíl so vzpriamenými končatinami a vysokou lebkou. S veľkosťou dvojnásobne prevyšujúcou samce hnedého medveďa a váhou okolo trištvrte tony mohol loviť prakticky všetky tunajšie stavovce, alebo kradnúť úlovky svojím menším príbuzným – či už o tretinu menšiemu (a možno o niečo skôr sa vyskytujúcemu) prestosuchovi alebo ešte menšiemu venatikosuchovi. Druhý menovaný mal zvláštny zárez v hornej čeľusti a pomerne málo zubov, ktoré ale boli nadmerne dlhé. S telesnou dĺžkou dva metre sa veľkosťou približne rovnal dnešnému vlkovi.

Eoraptor, telesnou hmotou približne zodpovedajúci mačke, sa týmto veľkým lovcom vyhýbal tak, ako sa pred ním samotným museli mať na pozore malé stavovce a hmyz. O niečo pevnejšie stavaný a predovšetkým rozmernejší Herrerasaurus, vybavený voči zbytku tela väčšou hlavou, však bol pravdepodobne prvým dinosaurom, ktorý dokázal priamo ohroziť „krokodílích strýkov“, rauisuchianov. Ako zástupca rovnakej veľkostnej triedy dnes zastúpenej levom bol nebezpečný prinajmenšom pre venatikosucha. A zdá sa, že karty mohol zamiešať aj v ťažších váhových kategóriách.

V polovici osemdesiatych rokov minulého storočia F. E. Novas opísal z ischigualastského súvrstvia nový rod dravého dinosaura. Nazval ho FrenguellisaurusMedzi nekompletnými pozostatkami tohto tvora sa nachádzali aj ostatky lebky, ktorá bola v kompletnom stave 56 centimetrov dlhá. Vyše polmetrová hlava, takmer trikrát väčšia ako hlava venatikosucha, rozmermi zodpovedala prvým veľkým dravým dinosaurom žijúcim o 30 miliónov rokov neskôr, akým bol napríklad DilophosaurusJej nositeľ musel byť približne 6 metrov dlhý a telesnou masou rovný medveďovi grizzlymu.

Neskôr sa ukázalo, že Frenguellisaurus je len mladším synonymom herrerasaura. Azda išlo o inú veľkostnú varietu. Niečo podobné vidíme dnes v prípade hnedých medveďov. Niektoré regionálne variety či rasy týchto cicavcov dorastajú do podstatne väčších rozmerov než iné. Táto veľkostná varieta herrerasaura sa však v ischigualastskom súvrství vyskytovala vzácne. Na druhej strane, trojmetrové herrerasaury patrili medzi najhojnejšie tunajšie dravce.

Juh svetového superkontinentu obývali aj ďalšie dravé dinosaury. Ako vlk veľký Starikosaurus, patril medzi blízkych príbuzných herrerasaura. Opísaný bol z Brazílie na základe nekompletných pozostatkov a možno žil o niečo skôr ako herrerasaurus. Podobne vyzeral približne rovnako veľký Chindesaurus z USA. O niečo útlejší rod Guaibasaurus, opísaný tak ako Staurikosaurus z Brazílie, už pravdepodobne predstavuje veľmi primitívneho teropoda.

(pokračovanie nabudúce)

Autor: Dušan Valent
Foto - Dilophosaurus wertherelli (Samuel P. Wells, 1954, 1984 ) - http://www.dinosaur-world.com/weird_dinosaurs/dilophosaurus_wertherelli.htm

Žiadne komentáre:
Napíš do komentárov

Sledujte novinky zo sveta geológie a paleontológie na Twitteri - https://twitter.com/paleoklub
Odoberaj novinky