Najstaršie huby na zemeguli

Britský paleontológ Nicholas Butterfield z Cambridgeskej univerzity objavil v bridlicovej tabuľke v Kanade pravdepodobne najstaršie huby na zemeguli. Len 0,4 milimetra dlhé mikrofosílie majú 850 miliónov rokov a podobajú sa súčasným hubám, informoval časopis Science. Ak sa dokáže, že ide naozaj o huby, vrhne to nové svetlo na rozmanitosť života na mladej Zemi i na priebeh evolúcie.

Doterajšie najstaršie huby pochádzali z obdobia devónu a ich vek sa odhadoval na 380 miliónov rokov. Butterfield našiel bridlicu na kanadskom ostrove Victoria. Aby z nej izoloval fosílie, rozpustil ju a opatrne preosial. Pod mikroskopom potom vybral mikrofosílie, ktoré však mali jeden spoločný znak - okrúhle telo pokryté malými, mnohobunkovými vláknami. Tieto štruktúry sa spájali na koncoch a vytvárali sieťky.

Práve tento znak, typický aj pre dnešné vyššie huby, je podľa Butterfielda dôkazom, že mikrofosílie na bridlici sú tiež huby. Vedec sa domnieva, že patria do čeľade vyšších húb.

Kanadské fosílie však môžu rýchlo stratiť primát najstarších húb. Podobné znaky totiž vykazujú aj staršie nálezy z Číny a Austrálie, ktoré však doteraz neklasifikovali. Tieto nálezy sú staré takmer 1,5 miliardy rokov. Vedci ešte musia v tomto prípade vykonať chemické a mikroskopické analýzy.

Zdroj:
TASR, magazin.sk

Našli doposiaľ najstaršiu skamenelinu huby 


Huba, ktorú našli v 100 miliónov rokov starom kúsku jantáru, je približne 20 miliónov rokov staršia než všetky dosiaľ známe fosílie hríbov. Podľa amerického entomológa Georgea Poinara objavili netradičný exemplár vlani v Mjanmarsku. Prastará huba je zaujímavá aj tým, že obsahuje dva druhy parazitov. Pre jedných je potravou huba a druhý typ parazituje zase na prvom type.

"Bol som ohromený týmto nálezom," povedal Poinar. "Aj pohľad na parazity bol ohromný. Nikto predtým ešte nevidel takéto trojité spoločenstvo."

Jantár je skamenelina živice, lepkavej hmoty, ktorá vyteká z niektorých druhov borovíc a smrekov. Živica má také chemické vlastnosti, ktoré jej umožňujú správať sa ako prírodné konzervačné činidlo pre prehistorické živočíchy, ktoré v nej uviazli.

Objavený exemplár je podobný hubám, ktoré rastú na kôre súčasných stromov, povedal Poinar. "Pokrývali stromy pred 100 miliónmi rokov a boli pravdepodobne chutnou potravou pre dinosaury," dodáva profesor.

Joseph Spatafora, odborník v oblasti húb, uviedol, že tento objav je veľmi vzácny, pretože skameneliny húb sú zriedkavé. "Táto vzorka nám pomôže lepšie nahliadnuť do diverzity húb v minulých obdobiach," dodal.

Zdroj: COLE, magazin.sk

Žiadne komentáre:
Napíš do komentárov

Sledujte novinky zo sveta geológie a paleontológie na Twitteri - https://twitter.com/paleoklub
Odoberaj novinky