Aj 2000-ročné semeno môže vzklíčiť

Izraelským vedcom sa podarilo opäť prebudiť k životu asi 2000-ročné semeno datľovej palmy (Phoenix dactylifera), ktoré sa našlo pri vykopávkach v židovskej pevnosti Masada. Oznámila to Sarah Sallonová z Výskumného centra Louisa Boricka pre prírodné lekárstvo v Jeruzaleme.

Analýza rádiokarbónovou metódou ukázala, že semeno pochádza datle, ktorá musí byť stará 1940 až 2040 rokov . Medzičasom z neho vyrástla 30 centimetrov vysoká palma. Ide o nový rekord, pretože doteraz sa nepodarilo vypestovať rastlinu zo staršieho semena. Predchádzajúci rekord držali v Číne, kde vyklíčilo semeno lotosu staré 1200 rokov.

Z analýzy DNA listu matuzalemskej palmy chcú vedci získať informácie o prípadnom liečivom účinku tohto stromu, ktorý súčasným šľachteným druhom chýba.

"Datle mali v lekárstve veľký význam," povedala Sallonová. V staroveku ich používali proti infekciám a nádorom. Dnešné datľové palmy sú potomkami druhu udomácneného v Iraku a tieto účinky už nemajú.

Kým budú známe výsledky analýzy DNA, pozorujú vedci vonkajšiu stavbu palmy. Už teraz si všimli, že jeden z listov je oveľa dlhší ako u bežných datľových paliem .

Ak palma prežije, prvýkrát zarodí asi o 30 rokov - musí však ísť o exemplár so samičími kvetmi . Aj keby to bola rastlina so samčími kvetmi, jej genetické vlastnosti sú zaujímavé nezávisle od tejto skutočnosti.

Zdroj: TASR, magazin.sk

Bohatá história kvitnúcich rastlín

Kvitnúce kvety môžu byť oveľa staršie, než sa predpokladalo. Tvrdí to najnovšia analýza rodokmeňa rastlín.

Predchádzajúce výskumy predpokladali, že kvitnúce krytosemenné rastliny sa prvýkrát objavili pred 140 až 190 miliónmi rokov. Najnovšia správa Americkej akadémie vied udáva, že sú staré až 215 miliónov rokov.Viac...


Originál článku TU
Zdroj: equark.sk, Science Daily
Foto: http://www.harunyahya.com/books/darwinism/living_fossils/fossils_03.php

Žiadne komentáre:
Napíš do komentárov

Sledujte novinky zo sveta geológie a paleontológie na Twitteri - https://twitter.com/paleoklub
Odoberaj novinky