Najstarším stromom na svete je 8000-ročný smrek

Švédski vedci objavili v horách na západe krajiny pravdepodobne najstarší žijúci strom na svete. Je ním smrek, ktorého vek sa odhaduje na 8000 rokov.

Starobylý porast odolných nórskych smrekov dokázal prežiť tisíce rokov v extrémnych poveternostných podmienkach horského masívu na hraniciach medzi Švédskom a Nórskom. Pred zásahmi človeka stromy bezpečne ochránil neprístupný terén.
 
Experti z laboratória z Miami na Floride stanovili pomocou uhlíkovej metódy vek najstaršieho zo smrekov na približne 8000 rokov, ďalšie dva stromy majú okolo 5500 a 4800 rokov. Doteraz bola za najstarší žijúci strom sveta považovaná borovica z Kalifornie, ktorej vek sa odhaduje na 4500 až 5000 rokov.

Dlhoveký smrekový porast v švédskej oblasti Dalarna objavili vedci náhodne počas výskumu zameraného na vplyvy klimatických zmien. "Boli to prvé stromy, ktoré narástli po skončení poslednej doby ľadovej," vysvetlil Lars Hedlund, jeden z účastníkov výskumu.
 
K objavu smrekov paradoxne prispel fenomén globálneho otepľovania: Zvyšujúce sa teploty v oblasti spôsobili ich prudký rast, čo uľahčilo identifikáciu v členitom teréne. "Istú dobu prežívali len ako kríky s výškou 1,5 metra," objasnil profesor Leif Kullman z univerzity Umea. "Vďaka teplejšej klíme z posledných desaťročí vyrástli ako huby po daždi."

Zdroj: TASR, magazin.sk

Žiadne komentáre:
Napíš do komentárov

Sledujte novinky zo sveta geológie a paleontológie na Twitteri - https://twitter.com/paleoklub
Odoberaj novinky