Jura – vzostup titanov (1.)

spodnojurské dinosaury = vrchnotriasové dinosaury v inom šate – veľké zmeny v strednej jure – nové beštiárium

Začiatok jury možno v prípade druhového zloženia dinosaurov považovať za pokračovanie druhej polovice vrchného triasu. Zmeny, ktoré nastali, sa týkali predovšetkým nárastu hojnosti vtákopanvých dinosaurov, rozšírenia dinosaurej dominancie do zemepisných šírok, kde predtým dominovali krokodílom podobné plazy, a nárastu veľkých predátorov. Kým koncom triasu najväčšie mäsožravé ceolofyzoidy ako Gojirasaurus v dospelosti merali okolo 6,5 m, v spodnej jure už ich prasynovci alebo pravnúčatá ako Dilophosaurus prekonávali hranicu 8 metrov. Niektoré nájdené odtlačky stôp z tohto obdobia dokonca naznačujú existenciu ešte väčších dravcov!

Zmeny však nenastali len vo veľkosti, hojnosti a rozšírení dinosaurov. Objavili sa aj nové typy dinosaurov – obrnené tyreofory. Vyvinuli sa z behavých dvojnohých vtákopanvých dinosaurov, no zmohutneli, a telo si obalili kostenými doštičkami, plochými ostňami, či inými kostenými útvarmi. A videli by sme tiež nástup prvých skutočných obrov, ako barapasaura. Aj medzi veľkými dravcami sa objavili obmeny telesnej stavby. Paletu štíhlych dravcov s pretiahnutými nízkymi lebkami spestril o čosi pevnejšie stavaný Cryolophosaurus s vysokou lebkou. Ale stále, veľké a malé celofyzoidy ako dominantné dravce, dvojnohé prosauropody a štvornohé sauropody ako prevládajúce veľké dravce a popri nich malé vtákopanvé dinosaury, to je v hrubých rysoch to isté ako stav z vrchného triasu.

Stredná jura, geologické obdobie spred približne 179 až 161 miliónmi rokov, znamená veľkú zmenu. Žiadne pokračovanie dávnych čias, žiadne posledné púčiky starobylého, no vyschýnajúceho stromu, ale niečo ako korene, z ktorých prudko vyrastá nový strom dosiaľ nevídaných a neslýchaných rozmerov. Samozrejme, bez napojenia na minulosť by to nešlo. Strednojurké dinosaury majú svoj pôvod tých zo začiatku jury, no viac sa ponášajú na dinosaury obývajúce najslávnejšie obdobie najobrovitejších dinosaurov, vrchnú juru.
 
Ako dinosaurie beštiárium v strednej jure vyzeralo? Zabudnite na kostenými hrebeňmi vyčačkané veľké celofyzoidy aj na ich malých príbuzných! Zabudnite na kuriózne desaťmetrové dvojnohé bylinožravce s dlhým krkoom, prosauropody, a vyžeňte z pamäte aj Scelidosaura a jemu podobné prvotné experimenty s pancierom na tele dinosaura! Lúčte sa s primitívnymi sauropodmi, no a bizarné heterodontosaury už taktiež často neuvidíte, lebo sa odsunuli kdesi do pozadia – snáď do vyššie položených regiónov, ktoré sú vo fosílnom zázname veľmi zle zachovalé. Namiesto nich všetkých prichádzajú vyspelejšie sauropody a medzi nimi prví naslovovzatí titani snáď dvaapolkrát väčší ako ospevovaný spodnojurský Barapasaurus! Obrnené dinosaury prichádzajú s vylepšeným modelom na spôsob scelidosaura – vlastne s celou vývojou vetvou takýchto tvorov, ktoré nazývame Ankylosauria. Okrem toho sa objavili stegosaury – skutočne fascinujúce zvieratá z pohľadu skĺbenia premrštenej kostenej výzdoby a zdokonalenia spôsobu aktívnej obrany. Veľké dravce reprezentujú príznačne pomenované megalosauridy, malé dravce pre zmenu zástupcovia zmesi zástupcov z viacerých vývojových vetiev.

Ako k tejto zmene od spodnojurského spoločenstva dinosaurov k strednojurskému došlo, nie je známe. Fosílny záznam obdobia pred 195 až 180 miliónov rokov, ktoré predchádzalo strednej jure, je veľmi chudobný. Zo žiadneho iného úseku vlády dinosaurov nepoznáme tak málo dinosaurích kostí, ako práve z tohto. Pravda, neznamená to ich veľké vymieranie, ale skôr nepriaznivé podmienky pre zachovanie. Koniec-koncov, ani samotná stredná jura nie je oproti nasledujúcemu obdobiu dobre známa. Je to obrovská škoda, pretože práve vtedy sa pravdepodobne odohrali kritické kroky v evolúcii dinosaurov smerom ku vtákom. Tento proces tak musíme študovať na základe preživších foriem, na svoju dobu už archaických, ktoré si zachovali znaky dávnych predkov aj milióny rokov potom, ako sa stredná jura skončila.

(pokračovanie nabudúce)

Autor: Dušan Valent, obrázok Gojirasaurus:
http://www.redorbit.com/modules/reflib/article_images/66_f4e78553ada87ae3a7a74f09730eb256.jpg

Žiadne komentáre:
Napíš do komentárov

Sledujte novinky zo sveta geológie a paleontológie na Twitteri - https://twitter.com/paleoklub
Odoberaj novinky