Jura – hegemónia sa začína (7.)

o rôznorodosti sauropodomorfov – veľká (asi) novinka – obhajoba až chválospevy – o problémoch zaradenia

Možno skonštatovať, že z celkovej vchnotriasovej rôznorodosti dlhokrkých sauropodomorfov sa do spodnej jury preniesli všetky jej hlavné prvky. Pretrvali dvojnohé „klasické“ prosauropody typu plateosaura (v spodnej jure Massospondylus a spol.), a taktiež malé, ľahko stavané dvojnožce – Anchisaurus, ktorý nahradil primitívne tekodontosaury. Ďalej prežili primitívne sauropody typu antetonitra, zvyčajne dlhé okolo desať metrov (v spodnej jure napr. Tazoudasaurus z Maroka), malé päť-šesť metrové sauropody typu rodu Blikanasaurus pre zmenu vystriedal o niečo vyspelejší Vulcanodon zo Zimbabwe.

To, čo však laika na spodnojurských sauropodoch zaujíma najviac je, prirodzene, výskyt naozaj veľkých foriem. V tomto prípade nemusí ísť o jurskú novinku, keďže náznaky existencie sauropodov podobných či o niečo menších rozmerov máme už zo sklonku vrchného triasu. Ide o usadeniny z rovnakého miesta, odkiaľ pochádza primitívny sauropod Isanosaurus, z Thajska. Každopádne, vznik 18 metrového barapasaura niekedy pred 190 miliónmi rokov znamenal pre spodnojurský svet významnú udalosť.

Obrami už viac neboli len zvieratá vážiace približne toľko, čo dva slony (8 ton). Barapasaurus bol oproti nim ako zviera z inej dimenzie! Dobre, poviete si: 18 metrov nie je tak veľa oproti seismo- ultra- super- a iným megajašterom. Uvážte však: osemnásť metrov, to už je dĺžka, ktorú štandardne dosahovali veľké vrchnojurské sauropody. Navyše, treba vziať do úvahy skutočnosť, že kosti tohto giganta neboli zďaleka tak odľahčené ako u neskorších rodov. Stavce barapasaura boli takmer plné, proces vytvárania dutín sa u nich len začínal. Z tohto dôvodu tento raný behemot vážil úctychodných 50 ton. Aby ste ho prevážili, potrebovali by ste celé stádo dnešných slonov!

V Indii nájdený Barapasaurus je známy z viacerých jedincov, pričom nájdené kosti nezahrňujú pozostatky chodidiel a hlavy. Z toho, čo sa zachovalo, nie je celkom jasné postavenie zvieraťa v rámci systematiky sauropodov. Úzkymi krížovými stavcami pripomína primitívne a podstatne menšie spodnojurské sauropody z čeľade Vulcanodontidae, no stavbou ostatných chrbtových stavcov sa pre zmenu skôr ponáša na skupinu predovšetkým stredojurských cetiosaurov. Zároveň je celkom možné, že táto zmes vyspelých a primitívnych znakov dokladuje, že ide o vývojový medzistupeň medzi zmienenými skupinami.

(pokračovanie nabudúce)

Autor: Dušan Valent, obrázok Barapasaurus: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Barapasaurus_DB.jpg

Žiadne komentáre:
Napíš do komentárov

Sledujte novinky zo sveta geológie a paleontológie na Twitteri - https://twitter.com/paleoklub
Odoberaj novinky