Jura – hegemónia sa začína (6.)

klub evolučných spáčov – hojnosť nasledovníkov plateosaura – o (dospelých) bábätkách prosauropodov – zopár prosauropodov navyše

V predošlej časti tohto seriálu bola načatá téma pomerne konzervatívnych dinosaurích skupín. Ich zástupcovia vrchnotriasové vymieranie, nezriedka hrôzostrašne až katastroficky vykresľované (či skôr skresľované), viac-menej odignovorali - aspoň čo sa týka vlastných evolučných zmien. Spomenuli sme si z nich menšie až stredne veľké celofyzoidy a sauropodomorfy na evolučnom rozmedzí medzi sauropodmi a prosauropodmi. Tento „klub evolučných spáčov“ teraz rozšírime o klasické prosauropody, dedičov a nasledovníkov mohutných vrchnotriasových plateosaurov. Aj keď, tak ako to u skupín s väčším počtom rodov býva, nejaké výnimky z tohto pravidla predsa len nájdeme.

Spomenutá všeobecná konzervatívnosť vývoja klasických prosauropodov zapríčinila, že telesný stavebný plán plateosaura sa veľmi hojne vyskytoval po území rozpadávajúceho sa prakontinentu aj začiatkom jury. Uloženiny južných končín Afriky napríklad dosiaľ vydali viac ako osem desiatok jedincov rodu Massospondylus. Tak ako plateosaurus, bol to dvojnohý bylinožravec, vybavený veľkými zahnutými pazúrmi na predných končatinách. Oproti svojmu staršiemu príbuznému mal o niečo kratšiu a masívnejšiu lebku, kým celková telesná stavba pôsobí skôr štíhle.

Nájdené pozostatky tohto rodu zahrňujú aj takmer vyliahnuté embryá. Malé kostričky ešte nemali zuby, čo znamená, že po vyliahnutí ich členovia vlastného druhu (možno priamo matka) istú dobu kŕmili. Prekvapivo, na rozdiel od dospelcov, bábätká masospondyla sa pohybovali štvornožky – okrem iného aj kvôli typicky bábätkovsky veľkej hlave. Krátkymi, vysokými lebkami s robustnou oblasťou brady sa ponášali skôr na lebky dospelých sauropodov, než na dospelých jedincov vlastného druhu. A to nie je prípad len mláďat masospondyla, ale aj mláďat ostatných prosauropodov, napríklad musasaura. Preto je pravdepodobné, že za vznikom ohromných sauropodov stál proces tzv. pedomorfózy – sauropody vznikli tak, že pri dospievaní si aj napriek rastu zachovali znaky mladučkých prosauropodov až do dospelosti. Inak povedané, sauropody boli vlastne evolučnou líniou „dospelých bábätiek“ prosauropodov.

Podobné a masospondylovi blízko príbuzné rody nachádzame okrem Afriky v Číne (Lufengosaurus), Argentíne (Adepapposaurus), či dokonca na Antarktíde (Glacialisaurus). Z ďalších spodnojurských prosauropodov stoja za zmienku minimálne desaťmetrový Jingshanosaurus a o Yunnanosaurus, ktorý mal podľa všetkého hrubé, lyžicovité zuby, tak ako niektoré neskoršie sauropody. Je možné, že práve vďaka tejto adaptácii dokázal ako zatiaľ jediný známy prosauropod prežiť až do obdobia strednej jury.

(pokračovanie nabudúce)

Autor: Dušan Valent,
Foto: Massospondylus: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/common/2/29/Massospondylus_BW.jpg

Žiadne komentáre:
Napíš do komentárov

Sledujte novinky zo sveta geológie a paleontológie na Twitteri - https://twitter.com/paleoklub
Odoberaj novinky