GEO-PALEO news (1)

Európski vedci našli pozostatky obrovského vtáka 

Európskym vedcom sa podľa britského magazínu Palaeontology podarilo odhaliť kostru pravekého vtáka, ktorý mal rozpätie krídel až päť metrov. Neobyčajného tvora našli na území dnešného juhovýchodného Anglicka na ostrove Sheepey. Vek tohto dravca sa odhaduje na 50 miliónov rokov.

Jeho pozostatky sa zachovali vo veľmi dobrom stave len niekoľko centimetrov pod zemou. "Tento vták je obdobou lietajúcej husi. Zvláštne ale je, že mal ostré zuby, podobajúce sa na zuby človeka," povedal Gerald Mayr z nemeckého Senckenberg Research Institute. Vedci pomenovali nový druh ako Dasornis emuinus

Vedci objavili najstaršie kamene na Zemi 

Vedcom v severoamerickej Kanade sa podarilo objaviť údajne najstaršie kamene na svete. Objav by podľa odborníkov mohol ponúknuť nový náhľad na pôvod a zrod našej planéty. Vek kameňov, ktoré objavili v Québecu, sa odhaduje na vyše 4,28 miliardy rokov. 
"Náš objav otvára dvere ďalším tajomstvám začiatku Zeme," uviedol hlavný autor štúdie, geológ Jonathan O'Neil. 

Zdroj: webnoviny.sk 

Veľryba v Toskánsku 

Talianski archeológovia našli v Toskánsku, asi 85 km na juh od Florencie, v provincii Siena, fosíliu desaťmetrovej veľryby. Odborníci z florentského prírodovedného múzea odhadli jej vek asi na štyri milióny rokov, keď ešte veľké časti Talianska pokrývalo more. Kostra morského cicavca je pritom veľmi dobre zachovaná. Okrem toho sa okolo nej našli aj zvyšky mušlí a rýb, ktoré sa zrejme živili uhynutým zvieraťom. Nález dáva možnosť lepšie spoznať životné prostredie dávnych dôb. 

Zdroj: Quark 02/2008, prepis: Gabika

Miniatúrny dinosaurus 

Paleontológovia londýnskeho Prírodovedného múzea objavili v južnej Afrike kostrové pozostatky doposiaľ neznámeho druhu dinosaurov. Bylinožravý Eocursor parvus žil pred 210 miliónmi rokov a bol len meter dlhý a tridsať centimetrov vysoký. Podarilo sa tak uzavrieť určitú medzeru v dokumentácií týchto vyhynutých prajašterov.

Plastiky z ľadovej doby 

Päť malých kostených plastík, jednu z nich úplne neporušenú, našli v jaskyni Vogelherd pri nemeckom Ulme vedci z univerzity v Tübingene. Nálezisko vzbudilo široký záujem už roku 1931, keď sa tu našli prvé úlomky takýchto artefaktov. Nuž a napokon aj tie terajšie sa vynorili po dôkladnejšom preosievaní jednej z háld po vtedajšej paleontologickej aktivite. Jedna z novonájdených, len niekoľkocentimetrových figúrok predstavuje úplne neporušeného mamuta, ďalšia, už čiastočne porušená, leva, z iných úlomkov sa dal poskladať mamut. Tübingenskí paleontológovia usudzujú, že tieto vysoko hodnotné umelecké diela sú staré 30 000 až 36 000 rokov a dokladujú veľké schopností ľudí vtedajšej ľadovej doby.

Zdroj: Quark 3/08

Ďalšie novinky zo sveta prehistórie tu: 

Paleontologické omyly v Jurskom parku 
Portugalčan predáva na internete dinosaura 
Korytnačka z triasu mala polovičný pancier 
Sekundové lepidlo na roztrieštené kosti 
Dinosaury prešli na vegetariánstvo zrejme v období jury
Žili dinosaury aj u nás? (reportáž) 
Žijú ešte dinosaury?
Padla historická hranica v dinosaurej štatistike
Rohatý dinosaurus z Kanady
Devónsky tvor objasňuje pôvod obojživelníkov
Unikátny dinosaurus 
Dinosaury zanechali tisícky odtlačkov na tanečnom parkete

Zdroj: equark.sk, veda.sme.sk, dinosaurus.bloguje.cz


Žiadne komentáre:
Napíš do komentárov

Sledujte novinky zo sveta geológie a paleontológie na Twitteri - https://twitter.com/paleoklub
Odoberaj novinky