Detská izba dinosaurov

Pred desiatmi rokmi prišli odborníci na dinosaury Lowell Dingus, Luis Chiappe a Rodolfo Coria do údolia v srdci Argentíny. V piesočnatej pustatine chceli pátrať po skamenených kostrách pravekých vtákov.

Takéto milióny rokov staré pozostatky sa vyskytujú najmä na miestach, kde kedysi tiekli rieky, ktoré odplavovali piesok a štrk. Keď nejaký mŕtvy živočích klesol na dno, jeho telo pochoval piesok a časom skamenelo. Šanca nájsť stopy po minulom živote bola preto dosť veľká, keď vedci natrafili na oblasť, ktorá kedysi musela byť obrovskou piesočnou plytčinou. Onedlho objavili zvláštne sivohnedé úlomky horniny. Každý z nich mal zaoblený povrch pokrytý nespočetným množstvom maličkých hrbolčekov. Čo to len môže byť? „najprv sme si mysleli, že sú to skamenené vajcia nandu – príbuzného pštrosa,“ rozpráva vedúci expedície Luis Chiappe. „Potom nám svitlo: veď to sú predsa vajcia dinosaura! Stovky! Tisícky!“ Aké môžu byť staré? A kto ich sem nakládol?

Vedci začali miesto prehľadávať meter po metri. Väčšinou vajce bola rozbitá. Na základe úlomkov sa však domnievame, že boli veľké asi 15 cm. Že by to bola znáška dlhokrkých dinosaurov zo skupiny Sauropoda? Tieto obry tu kedysi naozaj žili – toľko sa vedelo. Na to, aby vedci dokázali zodpovedať túto otázku, potrebovali neporušené vajce s mláďaťom vo vnútri. Také niečo sa doteraz z tejto skupiny dinosaurov nenašlo. A potom to prišlo: v červenom púštnom piesku objavili celú znášku! Aký zásah do čierneho sa vedeckému tímu podaril, sa ukázalo až o niekoľko mesiacov neskôr v laboratóriu. Jedno z vajec obsahovalo nielen skamenené kosti a zvyšky kože dinosaurieho mláďaťa, ale aj zuby. Vďaka nim sa dalo presnejšie určiť, o aký druh dinosaura ide.

Veľkosť vajec, stavba škrupiny, kosti dinosaurieho mláďaťa a tvar jeho zubov odhalili, že jeho matkou bola samica zo skupiny Sauropoda. Aj štruktúry na koži naznačovali kostený pancier, ktorý kedysi chránil tieto obrovské bylinožravce pred dravými dinosaurami.

Geológ Lowell Dingus prišiel k takémuto záveru: najstaršie z týchto vajec dinosaury nakládli pred 83 miliónmi a najmladšie pred 76 miliónmi rokov.

A skutočne: v tom období sa naozaj po juhoamerickom kontinente ťažkým krokom prechádzali titanosaury – dlhokrké dinosaury zo skupiny Sauropoda. Tieto štvornohé obry merali od nosa až po koniec chvosta 28 metrov a patrili k najväčším suchozemským tvorom, ktoré kedy obývali našu Zem.

ZDROJ: magazín GEO 10/08
FOTO: http://science.nationalgeographic.com/science/photos/jurassic-period/dinosaur-eggs.html

Žiadne komentáre:
Napíš do komentárov
Sledujte novinky zo sveta geológie a paleontológie na Twitteri - https://twitter.com/paleoklub
Odoberaj novinky